Az a világ, amit megteremtesz.

:: grateful | I am ::

:: grateful | I am ::

9+1 pozitív érzés, ami garantáltan megváltoztatja az életed

2019. szeptember 26. - Szánti Dominika

IGEN, jól olvastad a címet. Ha egy kicsit is odafigyelsz arra, amiről most szó lesz, megfogadsz belőle tanácsokat, és megígéred magadnak, hogy a mindennapi rutinodba is beépíted, akkor garantálom, hogy kiegyensúlyozottabb lesz életed.

v7.png

Jöjjön előbb egy rövid háttérsztori:

Biztosan voltál már nagyon magad alatt, tele aggasztó gondolatokkal, negatív érzésekkel. Amikor ezek az érzések vannak benned, azonnal észreveszed, mert nagyon erős, és rögtön testi szinten is kimutathatóvá válik. Hevesebben ver a szíved, összehúzódnak az izmaid, kipirosodik az arcod. Ez az evolúciós mintánk, ami rövidtávú túlélésünk esszenciális része (hogy megküzdjünk vagy elfussunk), ezért „riadóztatnak” bennünket.

Minden ilyen jellegű írásomban, vagy beszélgetésben igyekszem hangsúlyozni, hogy a negatív érzések fontosak és a reális élet részei. Az undor megóv minket attól, hogy megegyünk valamit, ami számunkra ártalmas lehet. A frusztráció arra ösztönöz bennünket, hogy észrevegyük és korrigáljuk, ha valami nem jó. A féltékenység, irigység arra késztethet minket, hogy küzdjünk, mi legyünk az elsők. Ez csak néhány példa. Nagyon világos élettani, pszichológiai és társas szerepe, jól kidolgozott tudományos háttere van.

Na szuper, ezt már tudjuk időtlen idők óta. De mi a szerepe a pozitív érzéseknek?

A pszichológia hosszú évtizedeken keresztül a beteg lélekkel foglalkozott. Mígnem egy új tudományág, a pozitív pszichológia által a 2000-es évektől afelé fordult a figyelem, hogy vajon mi a titkuk a küzdőképes, egészséges, harmonikus életet élő embereknek. Ők mind szerencsések? Könnyebb az életük? Természetesen nem!

Az áttörést az a pont adta, amikor rájöttek arra, hogy a pozitív érzelmek esetében sokkal nagyobb az ingerküszöbünk, ezért sokkal nagyobb mennyiségű pozitív érzelem szükséges ahhoz, hogy testi szinten mérhető, tudományos vizsgálatokkal igazolható legyen létjogosultságuk. Lekutatták, hogy mivel a negatív érzések intenzívebben hatnak testünkre, ahhoz, hogy ellensúlyozzunk 1 negatív érzést, minimum 3 pozitívat kell megélnünk (3-szor annyit, vagy 3-szor hosszabb ideig). A virágzáshoz pedig a 4:1 vagy 5:1 arány szükséges.  Amikor ezt felfedezték, robbanásszerűen nőttek meg a kísérleti számadatok arra vonatkozóan, hogy milyen fontos élettani szerepe van a pozitív érzelmeknek. Mostanra két évtizedes, rendkívül sok oldalról megvizsgált felfedezések a biológiát, neurológiát, orvostudományt, pszichológiát is felölelik. A pozitív érzések megélése által javul szervezetünk oxigénellátása, nő az immunrendszer aktivitása, nagyobb a fájdalomtűrő képességünk, csökken a szívbetegségek kockázata. A pozitív érzelmek a HOSSZÚ TÁVÚ túlélést segítik, ebből jön az erő, a vállalkozó szellem és talpra állási képesség. Támogatja az együttélést, a társas kapcsolatokat, kinyitja az embert és konzerválja a testet.

Barbara Fredrickson az a világhírű amerikai professzor asszony, aki a pozitív érzések kiismerésének szentelte/szenteli idejét. (Barbarát ma korunk 15 legbefolyásosabb pszichológusa között tartják számon a világon.) Felismert és meghatározott 9+1 pozitív érzést, melyek élettani mintázatuk alapján egészen pontosan felismerhetők és megkülönböztethetők egymástól. Más hormonok vannak jelen testünkben, más az izmaink tónusa, más a légzés frekvenciája, a szívműködés ritmusa.

És akkor jöjjenek a „nyertes” érzések, a mindennapi életünkben betöltött gyakoriságuk szerint (Barbara eddigi kutatásai alapján). Itt-ott kiegészítettem egy feladattal, vagy személyes gondolatommal.

pexels-photo-1282169.jpegÖröm: Ragyogó szem, sugárzó mosoly. Egy meglepetésre vagy jó hírre való reakciónk. Általa játékossá válunk, segíti kreativitásunkat és jobban hozzáférünk erőforrásainkhoz.

Tipp: A SkillToGo csapatának van egy szokása, az „Örülj velem” chat ablak, amibe mindenki megoszthatja a többiekkel aktuális örömeit. Nem csak az csapattagok egészségére van jó hatással, mikor elmesélik örömeiket, hanem a többiekre, akik olvassák és osztoznak benne. Javaslom, próbáld ki csapatodban vagy barátaiddal. De azt is megteheted, hogy adományozol egy számodra fontos ügy javára. Érezni fogod hatását.

Hála: Amikor igazán belegondolsz abba, hogy mennyi apróság adatik meg az életedben, amit lehetséges, hogy természetesnek veszel, ennek ellenére mások számára koránt sem magától értetődő. Általa nyitottabbá, segítőkészebbé, szeretetteljessé válunk. Javulnak emberi kapcsolataink.

Tipp: Ez az én igazi témám. Először is szeretettel ajánlom Hálagomb weboldalam és Hálagomb közösségem, ami hozzásegít téged, hogy jobban értékeld az élet apró örömeit. De mondok egy érdekes gyakorlatot is. Hála levél: Gondolj egy személyre, akinek sokat köszönhetsz életedben. Írj neki egy szívhez szóló levelet (kézzel!), melyben megosztod vele, hogy hálás vagy neki és részletezed, hogy miért. Egyeztess egy találkozót az illetővel, de ne áruld el, mire készülsz. A találkozó alkalmával olvasd fel neki a levelet és személyesen is mondj köszönetet.

Derű: Barbara szerint a derű kísérő érzelem, mivel gyakran jelentkezik más pozitív érzelemmel együtt, mint az öröm, vidámság, áhitat. A derű az elme kitárulkozásáról szól, amikor azt érezzük, szeretjük ezt az egészet, ami van. Ez annyira teljes, hogy ki akarjuk terjeszteni az egész életünkre.

Nekem ez egy csésze kávé egy nyugalmas vasárnap reggelen a teraszon ülve, vagy amikor reggel felkelek, mellettem még szuszog a párom, és elmerengek azon, milyen szép is az élet párosan.

Érdeklődés/kíváncsiság: Talán azt hiszed, hogy ez nem is pozitív érzés, pedig az élettani minták szerint nagyon is az. Fellelkesültek vagyunk, igazán figyelünk és vágyjuk a tudást. Erőt és energiát ad ahhoz, hogy tovább kutassunk, fejlődjünk, gazdagodjunk.

Tipp: Mi lenne, ha a legközelebbi kihívásról való gondolataidat átkereteznéd, és úgy tekintenél rá, hogy „kíváncsian várom, ezt hogy oldom meg” :) De mondok egyszerűbbet is: Kérdezd meg egy munkatársad valamilyen témáról, ami érdekel, és őszinte kíváncsisággal hallgasd válaszát! Neked is jó, neki is jó.

pexels-photo-1438404.jpegRemény: Némiképp kakukktojás, mert a legnagyobb csapáskor, legszörnyűbb helyzetben is meg tud jelenni. Sőt, ez (is) tud adni egy kis energiát, hogy átvészeljük, reziliensebbek legyünk.

Azért is fontos érzés, mert ő a mérleg nyelve, hogy egy nehéz helyzetben talpra tudunk-e állni, vagy a kétségbeesés felé indulunk, ami pedig egy lefele menő spirálon keresztül, könnyen elvezethet minket a tehetetlenség felé.

Büszkeség: A büszkeség az az érzés, amikor valami jóért okoljuk magunkat. Talán nem én vagyok az egyetlen, aki ismeri azt a mondást, hogy az „öndicséret büdös”. Tök jó lenne, ha ezt kivernénk végre a fejünkből saját magunk érdekében. Természetesen kísérje alázat, de sokkal többször kéne megveregetnünk a saját vállunkat, ami a következő „hőstettek” elvégzéséhez szükséges erőhöz fog hozzásegíteni minket.

Tipp: Azt javaslom, hogy (kellő alázattal persze) bátran büszkélkedj bármilyen aprósággal, amit véghez vittél. Ezzel is elnyújtod az érzést és segíted a 4:1/5:1 arányt. Nekem az esti rutinom része, hogy 5 dologért megdicsérem magam, kezdve attól, hogy hajnalban elvonszoltam magam edzeni, egészen addig, hogy átadtam a helyet egy idős embernek a buszon. (Nem, ez nem természetes. Vagyis az, de mégis sokan nem csinálják. És örvendetes, ha te igen;)

pexels-photo-1267696_1.jpegVidámság: Valami furcsaság, képtelenség, abszurd dolog, nevetséges helyzet adja ezt az érzést, amely komikussá válik számunkra. Segíti az emberi kapcsolatok kialakulását és a kreativitást.

Neked mikor volt utoljára, hogy sírva nevettél egy barátoddal és nem tudtátok abbahagyni?

Inspiráció: Amikor az emberi kiválóságra csodálattal nézünk. Az inspiráció arra motivál, hogy mozgósítsuk erőforrásainkat és a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Nekem például ilyen az, amikor a magyar találmányokra és a rengeteg megszerzett Nobel díjra gondolok. Vagy amikor egy ismerősöm eldicsekszi, milyen nagyszerű dolgot alkotott. De ne menjünk ennyire messze, élő és működő példája ennek a Womenspiration közössége. Hála érte :)

Áhitat: Ez egy visszafogottabb érzés, amikor úgy érezzük, hogy valami magunknál nagyobb egység részei vagyunk és ez egyfajta csodálattal tölt el minket.

Egyszer láttam egy filmet arról, hogy a Föld bolygó a galaxisban milyen icikepicike, ennek ellenére meggyőződésünk, hogy mi vagyunk a világ közepe. :) Hát baromira nem. Mi egy tökéletesen összerakott rendszer parányi részei vagyunk.

+Szeretet: Egy érzés mindenekfelett, ami a leggyakrabban érzett pozitív érzés életünkben. A másokkal megélt kapcsolatainkon keresztül lényegében magában hordozhatja az összes többi 9 érzelmet is. Általa épül a bizalom, kötődés és szociális kapcsolatok.

Ez lehet egy szeretetteljes mosoly egy idegennel, egy támogató ölelés egy baráttal, vagy pár kedves szó, amit a szomszéddal váltasz a lépcsőházban, és természetesen a szerelmünkkel megosztott intim pillanatok. Ezek mind a pozitív rezonancia mikropillanatai. Most már egészséged szempontjából is gondolj a szeretetre úgy, mint életed esszenciális részére. Bátran mondd, mutasd ki. Az neked is jó és embertársaidnak is.

pexels-photo-1257110.jpeg

(Ha szívesen hallgatnál meg erről egy podcast adás is, klikk ide!)

Természetesen a fenti érzések mellett minden pozitív érzés jótékony hatással van ránk, így csak bíztatni tudlak arra, hogy élj meg minél többet belőlük. Ez a 9+1 azért szerepel itt, mert ez a jelenlegi kutatási adatok szerint tisztán elkülöníthetők egymástól élettani mintázatuk szerint.

Kutatások arról is beszámolnak, hogy ha effektív számszerűsítjük, hogy mennyi jó és rossz esemény történik az emberek életében (tényszerűen és nem úgy, ahogy reagálunk rá), általában a jó felé billen a mérleg. Tehát abban óriási felelősségünk van, hogy a pozitív eseményekből pozitív érzések is keletkeznek-e bennünk vagy sem. És igen, nehezített pályán játszunk, mert a negatív olyan erősen és gyorsan jön.

A jó hírem, hogy szokássá tehető, hogy erre tudatosan figyeljünk és hál ’Isten már nem csak a „Legyél pozitív!” felkiáltások miatt érdemes így tennünk, hanem a bizonyított kutatási adatok miatt. Tudjuk, hogy ez kell a testünknek, egészségünknek, jól-létünknek.

VUCA világban élünk. (V = volatil = változékony; U = uncertain = bizonytalan; C = complex = komplex; A = ambiguous = kétértelmű.) Úgy tűnik az élet nem lesz könnyebb, újabb és újabb kihívás elé állít bennünket.

Ami tehetsz, hogy használod a pozitív érzelmeknek kiegyensúlyozó, harmóniát, békét teremtő funkcióját.

  • Vedd észre életed (legapróbb) pozitív eseményeit!
  • Éld át teljes szívvel!
  • Töltekezz és nyerj energiát belőlük!

És itt jön az apró betűs rész. A fenti ígéret, hogy megváltozik az életed, az rajtad múlik. Bátran próbáld ki az általam javasolt tippeket, szokásokat vagy légy kreatív. A lényeg, hogy csináld! Megéri.

Világszám: Barbara Fredrickson hamarosan Magyarországra látogat és 2019. november 9-én a IV. Pozitív Pszichológia Konferencia főelőadója lesz. Az esemény szervezői közös együttműködésben SkillToGo és a Positive Attitude Consulting.

Jegyek és további információ: https://ppconference.hu

Apró lépések egy elégedettebb, szeretetteljesebb Magyarország felé. Ott találkozunk?!

A bejegyzés trackback címe:

https://halagondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr8615173288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása