Az a világ, amit megteremtesz.

:: grateful | I am ::

:: grateful | I am ::

Dönteni. Könnyedén. - 5 tippem arra, hogyan.

Mert dönteni csak jól lehet.

2017. január 25. - Szánti Dominika

Először is szögezzük le, hogy dönteni tényleg csak jól lehet. Az összes, számodra akkor és ott rendelkezésre álló információ ismeretében mindig a legjobb tudásod szerint döntesz. Ráadásul sosem tudod meg mi lett volna, ha a másik utat választod. Én nem is szeretem a nyelvtanban használatos feltételes múltat. "Mi lett volna ha... " MOST mi van? (Ha utólag mégis egy sokáig nyomasztó, erős érzés lesz urrá rajtad, hogy a másik utat kéne járnod, fogd úgy fel, hogy ez a kitérő egy felfedezés volt. Plusz információk birtokosa lettél, csomó mindent tanultál belőle. Aztán kezdj el lépegetni a másik irány felé. Ami végül lehet, hogy jobban kikristályosodott a korábbi „hibás” döntésed miatt. Ergo, mégis jól döntöttél korábban is, hiszen kellett az a tapasztalás is... Tudsz követni? :)

dontes.jpg

Összegyűjtöttem neked 5, általam már kipróbált döntési folyamatot, kezdve a legegyszerűbbtől az összetettebbig. Némelyik csak egy pénzérmét igényel, de van jegyzetelős, meg elképzelős-játékos is.

1) Dobj fel egy érmét. De ne a szokásos módon. Persze legyen gazdája a fejnek és írásnak. Viszont a lényeg azon van, hogy mi zajlik le benned, amíg leérkezik az érme. Mert valamelyiknek drukkolni fogsz, míg a levegőben pörög. Na, az a jó döntés. Csak az érzéseidre figyelj. Érdemes magasra dobni, hogy legyen időd szurkolni :) Az lényegtelen is, hogy végül fej lett-e vagy írás. Én ezt kisebb horderejű kérdésekben alkalmazom. Amikor nem tudom eldönteni, hogy két kedvelt kávézóm közül ma épp melyikbe menjek. Vagy két szuper jó hétvégi program közül melyiket válasszam. Igen, néha ilyen nehéz döntéseket is meg kell hoznom. Édes terhek. :)

2) Írj pro-kontra érveket mindegyik választási lehetőséghez. Azt hinnéd, hogy a tények fognak választ adni, de itt is csak az érzésekre érdemes figyelni. Pár éve egy állásajánlat alkalmával használtam ezt. Elfogadjam, ne fogadjam el? Azt vettem észre magamon, hogy tudattalanul az egyik oldalnak gyűjtöm a jó pontokat, a másikban meg szinte a csak a rosszakat vettem észre. A döntés egy éjszaka alatt megszületett bennem.

3) Kicsit lépj ki a szituból, képzeld magad egy barátod helyzetébe. Mi lenne, ha ő kérdezne meg erről téged? Mit tanácsolnál neki? Kis játékossággal elképzelheted a párbeszédet. Hagyd a gondolataidat szárnyalni. Nemrég fordult elő, hogy egy ismerősömet úgy vezettem rá a benne rejlő válaszra, hogy konkrétan megkérdeztem tőle, mit érezne fordított esetben. Elég egyszerűnek tűnik nem? Sokszor mégsem látjuk a más nézőpontokat, ezért erre tudatosan kell rávezetnünk magunkat.

4) Képzeld el, hogy egy számodra 100%-ig szavahihető ember vagy erő (vagy maga Isten, univerzum és a többi… ki miben hisz) megígéri neked, hogy a döntésedhez kapcsolódó út végén boldogság van. Tehát 100%-os garanciád van a jóra. Akkor mit választanál? Klasszikus példája ennek nálam a hivatás kérdése. Konkrétan emlékszem, ez egy könyv egyik kérdése volt, és mikor szabadjára engedtem a fantáziám, jött a válasz. "Téged mi tesz boldoggá? Mivel foglalkoznál, ha az anyagi biztonságod nem ettől függne?"

+1) Walt Disney NLP-s modell kicsit újragondva. Haladó verzió, ehhez nem árt egy kis nyitottság és nagyobb dózis képzelőerő.

  • Írd rá egy-egy papírlapra, hogy Álmodozó - Realista/Tervező - Kritikus.
  • Tedd le őket a földre egy háromszögben, egy lépésnyi távolságra egymástól. Tedd fel a konkrét kérdést magadban, majd helyezkedj bele a szerepekbe. (Például nekem így indultak be a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy konkrétan milyen lakást szeretnék, és ezt hogyan tudom megvalósítani. Azóta is abban lakom :)
  • Lépj bele elsőként az Álmodozó szerepébe, kérdezd meg magadtól, mit szeretnél igazán. Mikor valósuljon meg és mi lesz ennek előnye számodra, valamint környezeted számára? Adj időt magadnak, engedd szárnyalni a képzeleted! Ne hagyd, hogy a realista éned beszéljen, csak repülj a "lehetetlennek tűnő tervek" világába. Mondj ki minden apró vágyat és akár azt is elképzelheted, hogyan éreznéd magad akkor, mikor megvalósul. Ezáltal tisztábban fogod látni, melyik út felé vinne a szíved igazán.
  • Realistaként gondold át lehetőségeidet, most hol tartasz. Mi van már meg ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Konkrétan milyen lépéseket kellene még tenned? Mi lehetne az első lépés? Ha több lehetőség közül kell választanod, realistaként mindegyik útról írhatsz feljegyzésket, pro-kontra érveket.
  • Kritikusként részletesen elemezd, melyek lehetnek a gyenge pontjok. Vázold fel az összes lehetséges buktatót, hogy amennyire lehet, ezzel is tisztában légy.

Hasonló, mint egy SWOT analízis, de játékosabb és a mozgás által szerintem hatékonyabb is. Mindegyik szerepből vond le a tanulságokat. Segít, ha valaki felolvassa neked az egyes részek kérdéseit és jegyzetel idő közben. Így neked csak jól kell alakítanod a szerepeket ("Aaaand the Oscar goes to... The Dreamer" :) és hagyni a gondolataidat áradni. Összességében ez sem egy nagy mutatvány, csak adj magadnak elég időt, figyeld, mit érzel. Hidd el, ez rengeteg infomációhoz fog hozzásegíteni, további utánajárásra fog inspirálni, így máris közelebb kerülsz ahhoz, hogy dönteni tudj.

***

Nagyobb horderejű kérdésekben, miután meghoztam a döntést, alszom rá még egyet. Másnap reggel megfigyelem, milyen érzésekkel ébredek. Ez úgymond, a döntésem utolsó próbatétele.

A válasz mindig bennünk van. Érdemes befelé figyelni. Ha ez megvan, nem tudtok nem jól dönteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://halagondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr9212151767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása