Az a világ, amit megteremtesz.

:: grateful | I am ::

:: grateful | I am ::

Pont ott vagy jól, ahol vagy!

És már milyen messzire eljutottál...

2016. november 03. - Szánti Dominika

poz_pszicho_3.jpgPozitív... "Légy pozitív!" ; "Nézd a pozitív oldalát!" mondhatnám blablabla. Sokszor használjuk ezeket az elcsépeltnek tűnő mondatokat és hisszük, hogy a pozitív gondolkodás jó. De hogy a francba kell pozitívan gondolkodni? Mi számít annak? Ha mindig minden boldog, csillogós, sosincs-semmi-nehézség???

A pozitív pszichológia alapismereteim adnak ennek új értelmet. Azért csak alapismeretek, mert ilyen egyetemet még nem végeztem, úgyhogy az eddigi tapasztalataimból, tanulmányaimból merítkezem. Befejeztem a korábban említett könyvet, végtelenül érdekes és hasznos olvasmány. Azért néhány részt többször át kellett olvasnom, hogy összeálljon a kép, de valamit kapisgálok :) A pozitív pszichológia nem azt mondja, hogy mindent cukormázban kell látni, hanem az a cél, hogy megtaláljuk az optimális egyensúlyt a pozitív és negatív/kritikus gondolkodás között. Mindkettőre egyaránt szükség van. Feladátul tűzte ki, hogy megerősödjön bennünk az a bizonyosság, hogy a negatív helyzetekben is rengeteg erőforrásunk és erősségünk áll rendelkezésre. Vagyis ha tudunk azon az elven működni, hogy "pont ott vagyok jól, ahol vagyok" (márpedig idáig eljutni is rengeteg fejlődéssel és tanulással járt), akkor abban is biztosak lehetünk, hogy megvan bennünk minden lehetőség, hogy a következő akadályt is legyőzzük, miközben érezzük, hogy növekszünk általa.

Szerepel a könyvben egy weboldal, melyet a Pennsylvaniai Egyetem hozott létre a pozitív pszichológiáról szóló videókkal, tesztekkel, cikkekkel, kutatásokkal.  https://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/ Elvégeztem itt pár tesztet. Elgondolkodtató eredményei lettek, némelyik rávilágított, hogy milyen tulajdonságaimat érdemes fejlesztenem. (Persze ezt nem csak a tesztben vakon bízva mondom, kicsit azért bele is gondoltam ;) ) Fejlődési területeim pl. a nagylelkűség, alázatos hozzáállás, diplomácia. Van benne egy hosszú-hosszú teszt, kb 220 kérdéssel, angol nyelvezete révén még szótáraznom is kellett, volt vagy 40 perc mire kitöltöttem. Arra keresi a választ, hogyan rangsorolódnak erősségeim.

Íme az 5 legfőbb erényem most:

  • Hálaérzés
  • Humor és játékosság
  • Hit és erős bizalom valami felettes rendező elvben
  • Megbocsájtási képesség és könyörület
  • Szeretet adásra és befogadásra való képesség

Nos a humor mindig is életem része volt, nem lepett meg, hogy kiemelkedő a listán. De ha 3-4 évvel ezelőtt is alkamam nyílt volna kitölteni ezt a tesztet, nem ezek szerepeltek volna az elsők között. Például korábban sokat marcangoltam magam, ha hibáztam, ezáltal másoknak is nehezen bocsátottam meg. És hiszitek vagy sem, a hálagondolkodás is az utóbbi években lett tudatosan ilyen erős. Örülök, hogy végre tesztekkel is bizonyított :)))

poz_pszicho.jpgNem kérkedésként írtam le ezeket, csak két dologra szeretnék rámutatni: 1) Módosíthatunk tulajdonságainkon, csak döntés és akarat kérdése. 2) Az erősségeink becsülendőek és ünnepelendőek.  Az, hogy most épp hol tartunk, az rengeteg munkának, tanulásnak, kudarcnak, újrakezdésnek az eredménye. Gondolkodhatunk úgy, hogy "miért csak itt tartok még?", de akár azt is gondolhatjuk, hogy "már milyen messzire eljutottam". A választás a mienk.
Pofonegyszerűnek tűnik, mégis nagyon hasznos volt számomra ezt így leírva látni a könyvben, mellette sok-sok más információval, kísérleti eredményekkel.

A honlapon csak angolul van meg a teszt (VIA Survey of Character Strengths), aki beszéli a nyelvet, javaslom, töltse ki, meg fogtok lepődni, hogy mennyi mindenben vagytok jók. Ha nincs kedvetek angolozni, akkor bíztatlak benneteket, hogy minnél több barátot, ismerőst kérdezzetek meg arról, szerintük mi az 5-10 legfőbb erősségetek. Ezt kezdjétek tudatosítani, legfőképp elhinni, büszkének lenni rá. Gondoljátok át, hogy melyekről hiszitek, hogy ez valóban a tiétek, izgalmat, lelkesedés és örömöt éreztek miközben használjátok. Ezek azok a tulajdonságok, melyek mindennapos gyakorlásával megteremthetitek a hiteles boldogságot. És amikor egy fejlesztendő tulajdonsággal találjátok szembe magatokat, tekintsetek arra úgy, mint egy felfedezésre. Egyrészt nem biztos, hogy mindent feltétlen meg kell változtatni. Ha mégis változni szeretnétek, akkor örüljetek, hogy felhívta a helyzet a figyelmeteket arra, mivé válhattok még.

"Valójában a nehéz idők különösképpen alkalmasak sok pozitív tulajdonság megnyilvánulására. ... Akkor érzünk inspirációt és emelkedettséget, amikor az akaraterő gyakorlása nagy szerepet játszik egy cselekedetben. ... Az erősségek és erények fejlesztése, ezek gyakorlása a mindennapi életben nagymértékben választás kérdése és felfedezéssel, teremtéssel kapcsolatos. ... Az erősségek használata általában hiteles, pozitív élményállapotot eredményez a cselekvőben: büszkeséget, elégedettséget, örömet, kielégülést vagy harmóniát." - a könyvből szemezgetve.

Kellemes tudatosítást, felfedezést, növekedést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halagondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5711841049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása