Az a világ, amit megteremtesz.

:: grateful | I am ::

:: grateful | I am ::

Mai elgondolkodtató - ZENergia

2016. április 20. - Szánti Dominika

Zenergia.

Ezzel a címmel láttam egy hirdetést a metrón, amely egy komolyzenei koncertsorozat elnevezése.

Nem csak a zene és az energia szó van benne, hanem a zen is. Szerintetek ez tudatos volt részükről? Fantasztikus kombináció. Szerelmes lettem ebbe a szóba.

Zen + Zene + Energia. Szeretném azt mondani, hogy ez az összeadás = Én, de ebben a matematikai képletben a zen tényező még ismeretlen számomra. :) Még!

zen3.jpg

A zen témakörnek utána fogok járni, hallotok még erről tőlem. Egyelőre csak azt érzem, hogy ez valami jó lehet, valami, amit nem csak tudni, de érteni is szeretnék.  Amit eddig olvastam róla két forrásból (http://zazen.hu/hu/a-zenrol/a-zenrol és http://www.mokushozen.hu/zazen), abból összeollóztam nektek pár gondolatot  (olyan kis bulvárnyi információt :) 

"A zen egy út. Egy út, amelyen keresztül megszabadulunk gondolataink zűrzavarától, a nyugtalanságtól, ami a tudatunkat terheli, egy út, amelyen keresztül eljuthatunk legmélyebb gyökereinkig, odáig, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában, honnan jöttünk, hová megyünk. A zen gyakorlata során, tudatunk lecsendesítésén keresztül, a zűrzavaros gondolatok megszűnésével választ kapunk a ezekre a kérdésekre, jóllehet ez olyan tapasztalati válasz, amely nem foglalható szavakba. Ennek a válasznak a megtalálásához egy gyakorlat segít, amelynek neve zazen. A zazen ülő meditációt jelent, amely során a lélegzetünkre figyelünk. " 

"A zazen meditációs gyakorlat ülő tartásban. Buddha ebben a tartásban gyakorolva érte el a satorit, vagyis a felébredést. Ez a tudatállapot képviseli az egész zen filozófiát.

Buddha fényűző életet élő herceg volt. Életével a palotában mégsem volt elégedett. Szellemi utat keresett és szükségesnek látta a meditáció gyakorlását. Így még fiatalemberként elmenekült a palotából, és a meditáció igazi tapasztalatának keresésére indult. Hat év alatt kipróbálta a régi India vallásainak valamennyi meditációját, ám továbbra is elégedetlen volt. Ez alatt az idő alatt rendkívül szigorú gyakorlásnak vetette alá magát, ami sokszor a legvégső határokon is túlment. Már csontsovány és fáradt, szinte félholt volt, de még mindig keresett, míg végül a Gangesz partján összeesett a gyengeségtől. Szerencsére egy fiatal lány, aki éppen arra járt, gondjaiba vette, tejet és mézet adott neki, ami elég volt ahhoz, hogy teste rövid idő alatt meggyógyuljon.

Az összes tanításból, amit addig kapott, ekkor kialakította a „középutat”, a zent, és megteremtett egy új meditációs módszert, a zazent.

A za japánul ülést jelent, a zen pedig meditációt. Ennek az új módszernek az összes hagyományos gyakorlás az alapja, és a mi zenünk továbbra is pontosan tanítja a Buddha gyakorlását.

A zen a tudatunk abszolút nyugalma, a ku vagy az üresség."

zen_2.jpg

Zen, csend, befelé figyelés & zene, hangok. Remekül megfér egymás mellett.

Eckhart Tolle és Dr. Wayne W. Dyer – Miért fontos, hogy rendkívüliek legyünk? c. könyvéből egyszer már idéztem az alábbit, de ide is tökéletesen passzol:

„A Red Hot Chili Peppers gitárosa John Frusciante azt mondta: Amikor dalt ír az ember, az a legfontosabb, hogy mindig tudatosítsa magában: minden a csendből jön, és a csend fontosabb, mint a hang. Ha minden csupa hang, akkor nincs zene. A zenéhez szünetek kellenek. Olyanok, mint a gondolatok közötti hézagok. Abban van az élet. Káprázat. Még az atomok is a létezés és nemlétezés között pulzálnak. Mindkettőt meg kell testesítenie az embernek ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élhessen.”

Ugye meghoztam a kedveteket a befelé figyeléshez? ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://halagondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr158648286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása