Az a világ, amit megteremtesz.

:: grateful | I am ::

Pozitív pszichológia: Beszéljünk róla 12. - Pozitív érzések

2019. augusztus 14. - Szánti Dominika

Kerekasztal beszélgetés Eszterrel, Gézával és velem (SkillToGo) a pozitív érzelmek szerepéről életünkben.
Ez igazán az én témám, nem csak a hála miatt, hanem mert szentül hiszek abban, hogy a pozitív érzelmek esszenciálisak az életünkben, segíti a túlélésünket.
Folytatni fogjuk.

Interjú Máté Bence természetfotóssal

Emberek! Menjetek ki a természetbe és lássatok csodát!

Általában szeretek úgy blogposztot írni, hogy szól a zene. Most is így kezdtem neki az anyag feldolgozásának, de valahogy nem passzolt. Ehhez az íráshoz csend kell, ráhangolódás és annyira kinyitni a fülem, hogy a zenei aláfestést ezúttal a madarak csicsergése adhassa írás közben.

Van az, amikor a város szívében ülsz a teraszon és különösen figyelned kell, hogy lásd és halld az élővilágot. És van az, amikor kimész a természetbe és minden erőfeszítés nélkül csak úgy körülvesz, átölel, nyugalmat ad. Erről fogok most mesélni, hiszen nagy örömömre interjút adott nekem Máté Bence.

img_20190603_200020.jpgMegosztom veletek az előzményeket is, mert arra nagyon büszke vagyok. Emlékeztek, írtam egyszer egy cikket Bence kiállításáról, ami Budapesten, a Bazilikánál volt látható. Én négyszer voltam kint, annyira tetszett, annyira érdekelt :) Írásomban igyekeztem a pozitív pszichológia oldaláról megközelíteni a kiállítást, kiemelve azt a rengeteg pozitív érzést, amit átéltem a megtekintés alatt, hiszen tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges élethez ilyen élményekre van szükségünk.

Majd egyszer csak érkezett egy sms-em: „Köszönöm a cikket kedves Dominika! A legjobb írás, ami megjelent eddig ebben a témában. Szívesen adnék neked egy dedikált naptárat, ha este 6 körül kint jársz a téren. Szeretettel: Máté Bence”

Nyilván ráértem 6-körül, de előtte kicsit ugráltam, sikítoztam, ujjongtam otthon örömömben :)

Tovább

hálagomb.hu !!!Szenzáció!!! Elindult a hálagomb.hu :)

Megvan. Elkészült.

És fantasztikusan jóra sikerült!!!

halagomb.hu

cover5k.png

Egyszerűen nem is lehetnék boldogabb és nem is lehetne valami jobban én, mint ez az oldal. Vagyis de, a blogom, mert ott többet elárulok magamról és olyan témákról, amik foglalkoztatnak. No de ez.

Ez csak hála. 100% hála.

Az oldalon több száz olyan gondolatot találsz, amit én és barátaim, ismerőseim gyűjtöttünk, amikért mi emberek hálásak lehetünk. Tekints erre úgy mint egy palettára, lesz olyan, ami nagyon a tied és olyan is lehet, ami nagyon nem.

Célom: Megtanítani neked meglátni, hogy mennyi szín van a világ palettáján, azaz mennyi apróságért lehetünk mi emberek hálásak. Az pedig a te feladatod lesz, hogy a saját életedben kikeverd a saját színeidet, vagyis meglásd és értékeld mindazt, amiért te hálás lehetsz.

Tovább

"Most jól vagyok. De meddig?"

Aggodalmaink a PP szemüvegén keresztül

"Már egy ideje jól vagyok. Az normális?"

kérdezte tőlem minap egy ismerősöm. Volt egy elég nehéz időszaka és most olyan hihetetlen számára, hogy jól van. Gondolta, megkérdez engem, én biztos tudom, hiszen ezzel foglalkozom. :) Először is el kell mondjam, hálás vagyok a bizalomért, nagyon hízelgő, hogy ad a véleményemre. Másodszor pedig elgondolkodtatott, és meg szeretném osztani veletek, mire jutottam.

Tovább

Hogyan lehet kalandnak tekinteni a kihívásokat?

SkillToGo - Képesség a továbblépésre

0_1.jpgMire fókuszálunk? Hogy "Uhh, mennyi van még előttem, vajon képes leszek-e rá?" vagy arra hogy "Hű, már mennyi mindent elértem"?

Abszolút nem mindegy.

Az egyik gondolat frusztrációt, szorongást, félelmet okoz bennünk a másikban pedig büszkeséget, elégedettséget és bátorságot érzünk. Az egyikben aggódva megyünk tovább, vagy tovább sem megyünk, hisz nem férünk hozzá meglévő erőforrásainkhoz sem. Míg a másikban energikusak leszünk és tettre készen, bátran vágunk bele a "kalandba". A tény ugyanaz: valami nehézség, kihívás, hosszú út előtt állunk. A helyzet adott. Azonban arról dönthetünk, hogy a helyzeteket hogyan címkézzük.

Tovább

ÉN könyv - apró tettek, hogy jobban érezd magad

41. Légy hálás!

en_konyv_1.jpgHVG kiadvány, csodaszép türkiz színnel, az ÉN szó nagybetűvel pinken virít a közepén, vonzza a tekintetet. Tetszik, hogy rólam szól. És persze rólatok!

A Womanspiration szervezésében év elején részt vettem egy évtervező workshopon, azzal a céllal, hogy átlássam miket és hogyan akarok elérni a 2019-s évemben. Maga a tervezgetés is rendkívül hasznos volt, de ajándékba még ezt a könyvet is hazavihettük. Bevallom, először el akartam ajándékozni, mondván, hogy nekem már eleve annyi jó szokásom van. :) Még jó, hogy nem tettem.

Viszonylag sokat írtam erről mostanában, de biztos ti is érzitek néha úgy, hogy meg vagytok rekedve, tehetetlennek gondoljátok magatokat, mert az az elképzelésetek, hogy valami nagy dolog kell a változáshoz. Igen, a belső fejlődés nem könnyű, nem megy egyik napról a másikra. De az is biztos, hogy tyúklépésekkel elkezdhető és elérhető. A könyv célja, hogy 365 napra való apró tippel lásson el bennünket. Olyan pici tettekre ösztönöz, amit igazán könnyű megtenni, amire bárki képes, így egyszerűbb magunkat rávenni a változásra. 

Tovább

Önbizalom nyirbáló mondatok a PP szemüvegén keresztül

itthon_pecsett_mindig_ugyetlenebb_vagyok_az_atlagnal_tobbszor_ejtek_le_dolgokat_rontok_el_recepteket_tobbszor_vagyok_ket_bal_kezes_mint_egyebkent_nem_tartom_magam_ugyetlennek_itthon_viszont_ez_az_imidzsem.pngItthon (Pécsen) általában ügyetlenebb vagyok. Az átlagnál többször ejtek le dolgokat, rontok el recepteket, többször vagyok kétbalkezes, mint egyébként. Nem tartom magam ügyetlennek. Itthon viszont ez az imidzsem. 

Sokat gondolkoztam azon, miért lehet ez így. Azért is foglalkoztat ez most nagyon, mert a munkahelyi dolgaimat is szeretném jobban csinálni, szeretnék sikeresebb lenni, mégis valami mintha akadályozna ebben. Meggyőződésem, hogy ez nem a külső körülményeken múlik, hanem csakis rajtam. A munkával kapcsolatban nem elég erős az önértéktudatom. Érdekes ez, mert az életem néhány más területén (nőiség, párkapcsolat, baráti kapcsolatok) teljesen rendben vagyok magammal, erősnek, értékesnek érzem magam. De ezt csak úgy hipp-hopp nem tudom a munkába is átvinni. Még akkor sem, ha sok eszközt ismerek, amivel ezen változtatni lehet. Csinálom a gyakorlatokat, amiket időről időre nektek is szoktam emlegetni, javasolni. Ez biztosan segít, azonban most adódott egy nagyobb léc, amit még nem tudtam megugrani. 

Tovább

Pozitív emberi kapcsolatok - Egy bók a chefnek

Egy étterem látványkonyhája előtt állok és várom, hogy elkészüljön fogasfilém a grillen. Közben hosszasan (nem feltűnően :) figyelem a chefet, ahogy porciózza a salátát és zöldséges rizst köretként a tányérokra. Lassan, óvatosan teszi ezt. Megszólítom:

szakacs.jpgÉn: Kérdezhetek valamit?

Chef: Mondja!

Én: Ön szereti a munkáját?

Chef: Hmmm, végül is igen, bár már túl rég óta csinálom. Miért kérdezi?

Én: Mert olyan gondosan, nagy odafigyeléssel rendezi el az ételeket a tányéron. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy fontos, amit tesz és szeretettel teszi.

Chef: (elgondolkodik) Végül is, igaza van.

Tovább

Nagyon, de nagyon örülök! KÖSZÖNÖM!

Hamarosan indul a hálagomb.hu

ÖSSZEJÖTT!!! Összedobtátok nekem, és el sem hiszitek, mennyire boldoggá tettetek ezzel! 

Hálás vagyok az alábbiakért:

* Minden egyes forintért, amit erre szántatok. Kis adományok, nagy adományok, egyaránt mind fontosak és értékesek voltak számomra!

* Minden egyes jó szóért, hogy csináljam, menjek, tegyem a dolgom

* Minden nem anyagi jellegű támogatásért (pl. elkészült cikk rólam), ami előbbre vitte az ügyet

* Külön köszönet nektek, akik nem ismertek személyesen, csak olvassátok a blogom és így is megérte erre adományoznotok

Ez mind-mind azt bizonyítja, hogy megéri csinálni.

webre7jpg.jpg

Tovább